Pyra Bar. Pyry to ich specjalność

Są miejsca, które trzeba zobaczyć, są też potrawy regionalne, których należy spróbować. Tak jak Zakopane ma swoje oscypki, Walencja paellę, tak Poznań ma swoje pyry z gzikiem.

Ta najbardziej znana wielkopolska potrawa to ziemniaki gotowane w mundurkach z twarogiem. Gzik to właśnie twaróg zmiksowany ze śmietaną z dodatkiem cebuli oraz szczypiorku i natki pietruszki.

Poznaniacy tak polubili ziemniaki, że często rodowitych mieszkańców regionu określa się mianem poznańskiej pyry, a stolica Wielkopolski zwana jest Pyrlandią. Pyra ma w Poznaniu swój pomnik a ziemniaki, które królują na poznańskich stołach, nigdzie nie mają lepszego smaku niż w Wielkopolsce.

W Poznaniu pyry z gzikiem znajdziecie w wielu restauracjach i barach, są jednak takie, które specjalizują się w potrawach z ziemniaków. Jednym z takich miejsc jest Pyra Bar, który niedawno odwiedziłem. Znajduje się on na ulicy Strzeleckiej, a więc niedaleko od Starego Rynku.

Wystrój zdaje się nieco nawiązywać do minionej epoki, ale ma to swój urok. Spodobały mi się lampy nad ladą z durszlaków w różnych kolorach. W drugiej sali są kanapy, jest też niewielki ogródek otwarty od wiosny do jesieni.

Wizyta w Pyra Barze nie zrujnuje Wam też budżetu, ceny są przystępne. Menu oparte jest na ziemniakach. Znajdziecie tu więc „Pomielone Gary”, czyli ziemniaczane talarki z mięsem, białą cebulką i pomidorami oraz mozzarellą czy „PORcięta na camemberta”. Nazwy dań przyciągają uwagę, a kto nie ma ochoty na ziemniaki może zamówić „Kuraka na Lazurowym”, albo „Poprosię”. Wolisz ryby? No to może „Łosoś Czuje Miętkę”, czyli wędzony łosoś w jogurcie z bazylią, limonką i miętką.

My wybieramy jednak dania regionalne, a więc: „Pyry z bzikiem”, (gzikiem), czyli pyry z pieca z twarogiem, masłem i szczypiorkiem. Muszę przyznać, że dawno nie jadłem tak pysznych ziemniaków.

Małżonka zamówiła: Śledzionko”, czyli pyrę z pieca, śledzia w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Aga uwielbia kluchy, zażyczyła więc sobie „szare, ale jarskie”, czyli szare kluski z kapustą kiszoną. Do tego kompot.

Obsługa bardzo miła, a czas oczekiwania na posiłki niezbyt długi. Pyra Bar to dobre miejsce dla tych, którzy chcą spróbować regionalnych poznańskich potraw w dobrej cenie. Pyrę Bar łatwo znajdziecie idąc od Kupca poznańskiego ulicą Strzelecką, to jakieś 150 metrów za Kupcem.

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poznańskie Klimaty
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.