Ten artykuł ukazał się już wcześniej na moim pierwszym blogu. Jest nadal aktualny, więc przeniosłem go w całości na blog Poznańskie klimaty.

Ulica Palacza na poznańskim Grunwaldzie jest mi szczególnie bliska. Mieszkałem w pobliżu tej ulicy przez dwadzieścia dziewięć lat. Na Palacza chodziłem na lody, do biblioteki i do kiosku po gazetę. Na rogu Palacza i Słonecznej był sklepik, w którym jako kilkuletni brzdąc robiłem swój pierwszy biznes, sprzedając butelki zbierane najczęściej po meczu, w okolicach stadionu przy Bułgarskiej. Bo w tym sklepiku płacili więcej.

Dzisiaj sporo się na Palacza pozmieniało, ale klimat pozostał. W ten klimat świetnie wpisało się nowe miejsce – Lanczownia Cykoria, która znajduje się na Palacza 103.

IMG_2115

IMG_2102

Lanczownię polecała mi koleżanka, w końcu nadarzyła się okazja, żeby wpaść do nich na obiad.

Zamówiliśmy paski kurczaka ze szparagami zielonymi oraz schab z fasolką szparagową i surówkę z kapusty pekińskiej, a dla dzieciaków naleśniki. Ładnie podane, smaczne jedzenie i miła atmosfera to coś, co do mnie przemawia, jest to też przepis na sukces.

IMG_2113

Lanczownia prowadzona jest przez dwie miłe dziewczyny Asię i Dorotę, których ideą było stworzenie miejsca dla ludzi, którzy cenią sobie jakość, nieszablonowość oraz chętnie doświadczają nowych przeżyć. Mottem Cykorii jest „Gotujemy z duszą na ramieniu”.

IMG_2114

Jak się okazuje w tygodniu z Lanczowni bardzo często korzystają pracownicy pobliskich firm, których jest w okolicy sporo. Można zamówić jedzenie na wynos.

W menu oprócz dań obiadowych można znaleźć także ciasta, które są przygotowywane na miejscu w lokalu.

Jest to też doskonałe miejsce, żeby zatrzymać się na kawę podczas spaceru.

IMG_2121

IMG_2118

W środku jest siedemnaście miejsc, można więc zorganizować niewielką imprezę, na przykład przyjęcie urodzinowe czy komunijne.

IMG_2111

Jeśli podjedziecie samochodem a brakuje miejsca parkingowego przy ulicy, to warto wiedzieć, że lokal dysponuje parkingiem, na który wjeżdża się przez bramę przy samym budynku.

IMG_2107

Takiego miejsca brakowało na Grunwaldzie, dla mnie jest to też przykład jak można połączyć pasję z biznesem.